Dodaj opinię
Opinia została dodana i wkrótce pojawi się na stronie
Imię i nazwisko
E-mail
Treść opinii
Sprawdź co jesz »
Leczy i smakuje

dr Hanna Mojska

Badania naukowe wykazały, że stewię można bezpiecznie stosować w codziennej diecie. Co więcej jest ona zdecydowanie lepsza dla naszego organizmu niż cukier, który jest prostą drogą do nadwagi, próchnicy i wielu schorzeń.

Dr Hanna Mojska - kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności  Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie

Glukoza - cukier gronowy

Kalorie w 100g      400 kcal

Z czego powstaje:  W stanie wolnym występuje w owocach i miodzie. Przemysłowo produkowana ze skrobi.

Gdzie rośnie:         wszędzie

Smak:                    nieco mniej słodka od cukru

Dla zębów:            powoduje powstawanie próchnicy

Dla zdrowia:          Łatwo przyswajalna, potrzebna m.in. do odżywiania komórek mózgu. W nadmiarze powoduje skutki uboczne tak jak inne cukry.

Dla cukrzyków:      w niewielkich ilościach

Dostępność:           sklepy spożywcze i apteki