Dodaj opinię
Opinia została dodana i wkrótce pojawi się na stronie
Imię i nazwisko
E-mail
Treść opinii
Sprawdź co jesz »
Leczy i smakuje

dr Hanna Mojska

Badania naukowe wykazały, że stewię można bezpiecznie stosować w codziennej diecie. Co więcej jest ona zdecydowanie lepsza dla naszego organizmu niż cukier, który jest prostą drogą do nadwagi, próchnicy i wielu schorzeń.

Dr Hanna Mojska - kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności  Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie

Cukier - dlaczego wciąż jest tak popularny?

Kalorie w 100g        405 kcal

Z czego powstaje:     Burak cukrowy (drugie na świecie źródło cukru)

Gdzie rośnie:             Europa, Azja, Ameryka Pólnocna

Smak:                       intensywny, słodki

Dla zębów:               wspomaga powstawanie próchnicy

dla zdrowia:             w nadmiarze powoduje zakwaszenie organizmu, nadmierne zużycie witamin z grupy B, tycie, nadciśnienie.

Dla cukrzyków:        nie wskazany

Dostępność:              w każdym sklepie spożywczym

 

Dlaczego skoro cukier ma tak niekorzystny wpływ na na zdrowie nadal jest tak powszechnie stosowany? Przyczyną jest bardzo rozwiniety przemysł cukrowniczy i tzw "lobby cukrowe". Nie bez znaczenia jest powszechna dostepność, a take relatywnie niska cena.