Dodaj opinię
Opinia została dodana i wkrótce pojawi się na stronie
Imię i nazwisko
E-mail
Treść opinii
Sprawdź co jesz »

Beata Widlińska

Stewia, jako niskokaloryczny zamiennik cukru może być stosowana przez osoby pragnące pozbyć się dodatkowych kilogramów, a nie mogące poradzić sobie z łaknieniem słodkich produktów. Co najważniejsze, ekstrakty ze stewii, nie podnoszą poziomu glikemicznego, dlatego też  słodziki produkowane na jej bazie mogą stanowić „osłodę życia” dla diabetyków.  Jedynie w przypadku hipoglikemii stewia nie jest w stanie zastąpić cukru.                   

mgr inż. Beata Widlińska – dietetyk

Bezkaloryczna dieta pełna słodyczy


W 100 g cukru białego lub trzcinowego jest około 400 kalorii. Lubimy jeść słodycze choć powszechnie wiadomo, że cukier jest jednym z największych sprawców otyłości. Ze względu na to, że stewia może być bezpiecznie stosowana przez osoby otyłe, chorujące na cukrzycę i dzieci prognozuje się, że w przyszłości Stevia może stać się główną substancją słodzącą na rynku spożywczym.

Jak schudnąć nie odmawiając sobie słodkości?

Stewia może zastąpić cukier do słodzenia kawy czy herbaty, ale także może być wykorzystywana w kuchni.
Praktycznie w każdym przepisie można zastąpić wysoko kaloryczny cukier słodzikiem z liści stewii.
Używać jej do ciast, soków, przetworów, słodkich zapiekanek czy kompotów.
Oznacza to rewolucję w odchudzaniu - podczas długotrwałej diety najtrudniej wszak odmówić sobie słodyczy.

Tymczasem stewia nie tylko nie posiada kalorii, ale także jest zdrowa i bezpieczna nawet dla tych, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą używać cukru.

Praktycznie każdą dietę można wzbogacić  słodyczą z liści stewii.

Słodzik ze stewii, w przeciwieństwie do wielu słodzących substancji chemicznych, jest odporny na wysokie tempretaury - nawet do 200 stopni. Można wiec stosowac go do wypieków.  Jednak działanie bakteriobójcze proszku sprawia, że nie uda się słodzone stewią ciasto drożdżowe – po prostu nie urośnie.

Stewia nie ulega fermentacji. Można ją długo przechowywać.

Słodzik można przygotować samodzielnie - wystarczy ususzyć liście wraz z zielonymi wierzchołkami pędów. Suszyć można w temperaturze do 80ˇC. Susz można rozdrobnić, np. za pomocą młynka do kawy iuzywać do słodzenia napojów i potraw. Jeśli zalejemy go wrzątkiem – uzyskamy słodki syrop.

Używając stewii w kuchni warto wypróbować jej dawkowanie i dopasować je do własnych upodobań smakowych.

 

 

 

Produkty ze Stewii dostępne na: www.ZDROWYSKLEP.com.pl